«Καλά μας κάνουν».

Posted on 16 Μαΐου, 2013

0


Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει για τον κόσμο που δεν καταλαβαίνει, δεν αντιδρά, φοβάται, βαριέται, αδιαφορεί κ.λπ. ;

Κάθε φορά που περνά ένα νέο μέτρο ή μια καινούργια βαρβαρότητα προκύπτει στη καθημερινότητα μας , διαπιστώνουν κάποιοι: » αφού ο κόσμος έτσι θέλει ρε παιδί μου, καλά μας κάνουν».

Είμαστε, δηλαδή, ένα έθνος χαζών και εθελόδουλων ; Και αν ναι, αυτό τί σημαίνει; Ότι γεννιόμαστε έτσι, είναι στο dna μας; Και αν πιστεύουμε κάτι τέτοιο τί διαφορά έχουμε από τους ναζιστές, που πιστεύουν στην εκ φύσεως ανωτερότητα μεταξύ των ανθρώπων;

Μπορεί , όμως, να ισχύει κάτι άλλο: μπορεί να γεννιόμαστε «λευκό χαρτί» και στη πορεία να συμβαίνει κάτι αποβλακωτικό, κάτι που κάνει το κόσμο νωχελικό και παθητικό. Αυτό το κάτι, όμως, δεν γίνεται να είναι περιπτωσιολογικό. Πρέπει να είναι κάτι που να φτάνει σε όλους μας, αφού όλους μας επηρεάζει. Και δεν υπάρχει τίποτα πιο μαζικό και καθολικό από τις δομές και την προπαγάνδα του σύγχρονου Κράτους.

Αυτές μας σφίγγουν μέχρι να φωνάξουμε ξέπνοοι ότι έτσι είναι τα πράγματα, όπως τα λέτε.

Δεν είναι θέμα επιμόρφωσης του κόσμου, ούτε κανείς γεννιέται με αρετές αγωνιστικές, ενώ ο άλλος δούλος.Εκτός κι αν πιστεύουμε ότι αρκεί να κατανοήσουμε τον Μαρξ  όλοι μας και τότε όλα θα λυθούν. Ή εκτός κι αν πιστεύομε σε όσα πιστεύουν και οι νεοναζιστές.

Και τί γίνεται όταν κάποιος θέλει να ξεφύγει από τις δομές και την προπαγάνδα; Να αφήσει το κοπάδι και πάρει το δρόμο της αξιοπρέπειας;

Ας δούμε το παράδειγμα της απεργίας των εκπαιδευτικών. Στα πρωτοβάθμια σωματεία τους οι εκπαιδευτικοί, ενώ ήξεραν τις επιπτώσεις, υποστήριξαν και ψήφισαν μαζικά την απεργία τους. Παρά την επίταξη, παρά την προπαγάνδα, παρά τη δυσφήμιση.

Ήταν οι καθηγητές δείγμα εθελόδουλων και παρατημένων;  Μάλλον όχι.  Κάπου -κάπου σπάει ο κλοιός και αυτές είναι μοναδικές ευκαιρίες για ένα κίνημα.

Η απεργία, όμως, δεν έγινε. Επαγγελματίες συνδικαλιστές (κυβέρνησης και αντιπολίτευσης) έκριναν ότι οι καθηγητές δεν έχουν σώας τας φρένας και ότι οι συνθήκες δεν είναι ώριμες για μια απεργία.

Εντάξει, λοιπόν, των αρχισυνδικαλιστών το ρόλο τον καταλαβαίνουμε . Αλλά είναι λάθος στον κυκεώνα της παραπληροφόρησης, να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι κάποιοι λένε όχι. Ότι ο κλοιός έχει ρήγματα, που πρέπει να βαθύνουμε.

Το «καλά μας κάνουν, αφού δεν καταλαβαίνουμε», θα ισχύει μόνο στη περίπτωση που αυτή τη τάση της κοινωνίας την αγνοήσουμε και την θάψουμε.