Παραμύθια.

Posted on Απρίλιος 30, 2013

0


Θα πρέπει , σιγά σιγά, να αρχίσουμε να εξετάζουμε το ενδεχόμενο το πρόβλημα να το συντηρούμε εμείς. Ίσως το πρόβλημα σήμερα να   είναι η εκμετάλλευση των εργαζομένων και γενικότερα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Όμως κάτι πιο θεμελιακό, κάτι που μας γυρίζει σε ακόμη πιο στοιχειώδεις καταστάσεις το κρατάει ζωντανό.

Γιατί οι πολιτικοί μας και η οικονομική ελίτ ποτέ δεν μας κορόιδεψαν, τουλάχιστον με τις πράξεις τους. Πάντοτε ήταν ξεκάθαρο – αν όχι αμέσως σίγουρα εντός ολίγου-  ποιοι είναι οι στόχοι τους, ποιος εξυπηρετούν, από ποιους θα το πάρουν  αυτό που θέλουν κ.λπ.

Οι τεχνοκράτες μας είναι ακραίοι, παθιασμένοι ιδεολόγοι. Δεν κάνουν λάθη. Τα λάθη είναι απλώς το πάθος που ξεχειλίζει και φαίνεται σε εμάς σαν αμετροέπεια. Τα νούμερα (πόσω μάλλον οι άνθρωποι) είναι αδιάφορα στοιχεία.

Ίσως, λοιπόν, είμαστε απλώς ηλίθιοι. Αποχαυνωμένοι, ενοχικοί ή βολεμένοι. Αδιάφοροι, μοιρολάτρες ή καλοί χριστιανοί.

Ίσως δεν ανήκουμε σε καμία από αυτές τις κατηγορίες και είμαστε απλώς οι συκοφαντημένοι.Οι ίδιοι, οι γνωστοί άγνωστοι.

Όπως κι αν έχει, οι πιο πολλοί δεν παίρνουμε το μήνυμα. Πολύ απλά. Μας το λένε, αλλά δεν το μεταφράζουμε. Το βλέπουμε, αλλά δεν σπάμε τη φούσκα. Σώνει και καλά, πάμε να διασώσουμε ένα κόσμο, αγγελικά πλασμένο, που υπάρχει μόνο στο μυαλό μας. Κι ούτε που φανταζόμαστε το απλούστερο, το σκληρότερο. ότι έχουν τραβηχτεί διαχωριστικές γραμμές, ότι δεν θα ευτυχούν όλοι, δεν είναι μέσ’ το σχέδιο κάτι τέτοιο.

Advertisements
Ετικέτα: