Εκλογές: μια αποτίμηση.

Posted on 7 Μαΐου, 2012

3


Υποτίθεται πως περιμέναμε τις εκλογές για να δωθεί μια λύση και να βγούμε από το τέλμα στο οποίο είχε πέσει η χώρα. Ή μάλλον αυτό νομίζαμε ότι ήταν το ζητούμενο, γιατί ξαφνικά στον προεκλογικό αγώνα ξεπήδησαν οι μετανάστες, οι οροθετικές εκδιδόμενες, το κέντρο της Αθήνας, η Αμυγδαλέζα…  Φυσικά  ολ’ αυτά για να εξυπηρετηθεί κράτος και παρακράτος, να ανακοπεί η τάση του κόσμου που δεν ήταν άλλη από το να ξεφύγει από τις γραμμές του πολιτικού συστήματος.

-> Πολλοί λένε ότι ο δικομματισμός δέχτηκε σκληρό χτύπημα. Το 32% ,ωστόσο, των δύο μεγάλων κομμάτων δεν είναι μικρό. Δείχνει αντιστάσεις και μας λέει ότι εκατοντάδες χιλιάδες άτομα συνεχίζουν να είναι προσκολλημένοι. Καθόλου ελπιδοφόρο μήνυμα.

-> Η αριστερά -τελοσπάντων αυτή που αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερά- ανέβασε τα ποσοστά της, απέκτησε ρεύμα στην κοινωνία και θα κληθεί να παίξει δυναμικό ρόλο στις εξελίξεις. Όσο κι αν προσπαθούν τα παπαγαλάκια να πουν ότι «έτυχε», ότι «ήταν ψήφος οργής» κ.λπ. το γεγονός είναι ότι ο κόσμος έκλεισε τα αυτιά σε μεγάλο οχετό και προπαγάνδα. Αυτή είναι η μεγάλη νίκη. Η προπαγάνδα του μονόδρομου, της φτώχειας και του τρόμου δεν έπιασε!

Το μεγάλο στοίχημα για τα τρια κόμματα της αριστεράς φαίνεται να είναι διαφορετικό για καθένα απ’ αυτά:

– Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να σπάσει ταμπού. Να μιλήσει για όλα όσα προεκλογικά φοβήθηκε να θίξει. Να πάρει ξεκάθαρες ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ θέσεις, γιατί αυτός θα πρέπει να είναι ο σκοπός του , να ριζοσπαστικοποιήσει την κοινωνία και όχι να πάρει σώνει και καλά την εξουσία. Το τραγικό θα είναι να στρογγυλέψει κι άλλο τις θέσεις του για χάρη των ποσοστών του και το κυνήγι της καρέκλας.

– Η ΔΗΜ.ΑΡ θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ – πραγματικά σκληρά- για να μην γίνει ένα νέο ΠΑΣΟΚ. Επιθυμεί να παρουσιαστεί ως αριστερά της ψυχραιμίας και της λογικής, αλλά η μετριοπάθεια της , αν συνεχίσει να πορεύεται μ’ αυτό το λάβαρο σε καιρούς σκληρούς, θα οδηγήσει στην συνενοχή της στο έγκλημα.

-Το ΚΚΕ…κανένα στοίχημα. Όλα είχαν προβλεφθεί σύμφωνα με τους θεωρητικούς του κόμματος. Αλλά πως γίνεται ενώ όλα ήταν γνωστά να μην καταφέρει το πιο οργανωμένο και ιστορικό κόμμα της αριστεράς να μην καταφέρει να διαμορφώσει συνειδήσεις σε μια τέτοια εποχή; Πως γίνεται να έμεινε σε αυτό το 8 και κάτι και να δηλώνει ικανοποιημένο, απλώς και μόνο γιατί το είχε προβλέψει; Προέβλεψε και αδράνησε ή προέβλεψε αλλά δεν μπορούσε; Όπως και να ‘χει θα πρέπει να αγωνιστεί για να κερδίσει το χαμένο έδαφος, αν φυσικά θεωρήσει ότι «οι συνθήκες ωρίμασαν». Γιατί αν δεν σε ενδιαφέρει η κυβέρνηση (και καλά κάνεις) και σε ενδιαφέρει η ριζοσπαστικοποίηση του λαού και η επανάσταση, θα πρέπει κάποια στιγμή να δείξεις έργο, μια εξέλιξη. Διαφορετικά η Επανάσταση αποκτά μεταφυσικό χαρακτήρα, σαν μια Δευτέρα Παρουσία και τότε ο μαρξισμός δεν είναι εργαλείο ερμηνείας της κοινωνίας και της οικονομίας, αλλά θεολογία για να σώσουμε την ψυχή μας.

-> Την ίδια ώρα στη βουλή εισέρχονται οι νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής. Οι ερμηνείες για το «φαινόμενο» ήταν πολλές και συνήθως απλουστευτικές. Οι νέοι ψήφισαν για πλάκα ή γιατί δεν διαβάζουν, ξαφνικά οι Έλληνες έγιναν φασίστες κ.λπ. Όμως, η εξήγηση είναι πιο απλή. Η τοπική ελίτ εξέθρεψε το θηρίο. Τα ΜΜΕ με την τρομολαγνεία τους  μίλησαν στα ξενοφοβικά ένστικτα των ανθρώπων ενώ παράλληλα έκρυβαν τα πρόσωπα των υποψηφίων. Από κοντά φυσικά και ο προεκλογικός αγώνας των δύο μεγάλων κομμάτων, που υιοθέτησε θέσεις βγαλμένες από τα περιοδικά της οργάνωσης – συμμορίας…  Είναι πολύ προτιμότεροι, εξάλλου,  20 τραμπούκοι παρά 20 ακόμη έδρες στην αριστερόστροφη αντιπολίτευση.-> Άλλο σημαντικό στοιχείο που παρατηρούμε είναι η αποχή. Η μεγαλύτερη που έχει υπάρξει. Ένα ποσοστό της ήταν από άτομα απολιτίκ και αδιάφορα. Ένα άλλο, όμως, ήταν από άτομα που συνειδητά επέλεξαν να μην δώσουν άλλοθι νομιμοποίησης σε ένα σύστημα , που έχει χαράξει πορεία αμετάκλητη.   Εξάλλου είναι γεγονός πως οι μεγάλοι αγώνες δίνονται στους δρόμους και στους χώρους δουλειάς. Ωστόσο, δεν ξέρω γιατί δεν μπορούν να ισχύουν και τα δύο. Και ψήφος και αγώνας. Μπορεί η ψήφος να μην αλλάζει ριζικά τα πράγματα, μπορεί όμως να βελτιώσει τις συνθήκες για τον αγώνα. -> Τέλος, έγινε πιο φανερός από ποτέ ο σκοπός αυτού του εκτρωματικού και αντισυνταγματικού εκλογικού νόμου. Η Νέα Δημοκρατία με μόλις 2 μονάδες διαφοράς πριμοδοτείται και έχει υπερδιπλάσιες έδρες από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη, το 18,5%  των ψηφοφόρων που το κόμμα της επιλογής του δεν μπήκε στη βουλή, μένει χωρίς εκπροσώπηση. Αν σ’ αυτό αθροίσουμε το ποσοστό της αποχής βλέπουμε ότι το κοινοβούλιο δεν εκπροσωπεί ούτε το 50% των ψηφοφόρων! Το μεγαλείο της αστικής Δημοκρατίας μας.Υ.Γ. 1 : Πολλοί ισχυρίζονται ότι η είσοδος της ΧΑ στη βουλή δεν κάνει καμία διαφορά, γιατί φασίστες είχαμε και πριν στη βουλή. Νομίζω ότι αρκεί να δούμε τα «βιογραφικά» των μελών της οργάνωσης για να δούμε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Χωρίς αυτό να «ξεπλένει» βουλευτές όπως ο Γεωργιάδης, ο Βορίδης, ο Παπουτσής και οι λοιποί.

Υ.Γ. 2 : Η τρομοκρατία των ΜΜΕ καλά κρατεί. Κλειστά αυτιά, γιατί θα ακούσουμε τα πάντα. Δεν έχουμε ξεχάσει όμως  – και πως να γίνει αυτό;- όσα μας καταδυναστεύουν.

Υ.Γ. 3: Το blog αντιμετωπίζει…τεχνικά προβλήματα, γι’ αυτό δεν έχει όσο συχνή ανανέωση θα ήθελα.