Τραγουδάς;

Posted on Ιανουαρίου 31, 2012

0


Αναμνήσεις από σχολικά χρόνια, γιορτές, μουσικές. Εθιμοτυπία; Πάνε χρόνια, λίγα ή πολλά για κάποιους. Θυμάμαι τραγούδια, που σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία Καστανίδη , θα μπορούσαν να (ξανα) κηρυχθούν παράνομα, γιατί παρακινούν σε πράξεις βίας. Τραγούδια που μιλούν για εξέγερση, για ξεσηκωμό. Για ανάκτηση των δικαιωμάτων μας πάση θυσία.

Άκου θράσος: Πότε θα κάνει ξαστεριά, να πάρει το τουφέκι, να κάμει μάνες δίχως γιους και μωρά να κλαιν τη νύχτα για βυζί …

Η φωνή του Ξυλούρη υψώθηκε μέσα στη δικτατορία και τα τραγούδια του (είτε παραδοσιακά κρητικά είτε του Μαρκόπουλου) έγιναν σύμβολα αντίστασης: «Μπήκαν στη πόλη οι οχτροί», Αγρίμια κι αγριμάκια μου» κ.λπ…

Η ελευθερία, λέει ο άλλος, θέλει χιλιάδες νεκρούς και – τί σπάταλος- και οι ζωντανοί να δώσουν το αίμα τους! 

Δεν ξέρω, μήπως επειδή το ‘πε ο Ελύτης; Σου λέει πήρε και νόμπελ, δικαιολογείτε μια ανοησία. Ε, το λέει και ο Μπιθικώτσης….να καούν τα κάρβουνα… Και δώσ’ του παλαμάκια και «μύρισε το σκοτάδι και όλη η άβυσσος».

Αυτό το έχετε τραγουδήσει κι εσείς; «Οδηγοί της ελπίδας οι πρώτοι νεκροί», «λευτεριά λίπασμα οι πρώτοι νεκροί». Αποτρόπαιος πραγματικά. 

Καλά γίνονται και τέτοια; » Σήμερα εσύ αύριο εγώ». Ειδικά το σημείο όπου πίσω από το τοίχο χτυπούν ο ένας στο άλλο -τακ, τακ- , μου θυμίζει σκηνή από σύγχρονη ελληνική πολυκατοικία:   κολλημένοι στο τοίχο, σε κρύο διαμέρισμα» τακ – τακ εσύ τακ- τακ εγώ». Θρεφτάρια έτοιμα.

Ρυπαντές αστικής ευπρέπειας και τοίχων. Κάτι παιδιά…

Αφελής ερώτηση: Όταν σφίγγουν το χέρι , εννοεί όταν κλείνουν συμφωνίες και καλά δημοκρατικά deals ; Ή μήπως εννοεί σφιχτή πέτρινη γροθιά στον αέρα, με σημαίες και ταμπούρλα, στο δρόμο; Βέβαια, θα ενοχληθούν αυτοί που έχουν «να πάνε στις δουλειές τους»,  δεν μπορεί να κάνει ο καθένας ότι γουστάρει.

Καλά, ο παρακάτω είναι άνω ποταμών. Να πνιγεί στο αίμα τέτοια ζωή; Ντροπή στον νέο στη μάχη αν δεν ριχτεί; Ποια μάχη,  όμως; Στη μάχη για ένα καλό πτυχίο, μια νοικοκυρεμένη ζωή φυσικά!

Θα μπορούσαν να προστεθούν κι άλλα κομμάτια, αλλά μπήκαμε νομίζω στο νόημα.
Να σημειωθεί επίσης ότι καταδικάζεται η βία απ’ όπου κι αν προέρχεται. 

Advertisements