Στην πράξη.

Posted on Ιανουαρίου 2, 2012

0


Σε μέρες σαν κι αυτές, τουλάχιστον όσο η κατάσταση παραμένει τέτοια, οι άνθρωποι οφείλουν να βοηθούν τους συνανθρώπους τους. Η πραγματική αλληλεγγύη έγκειται στην θέληση όσων συμμετέχουν, να προσφέρουν ανιδιοτελώς σε αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη. Ένα από τα αισιόδοξα μηνύματα, που μπορεί να πάρει κανείς μέσα σε καιρούς σκοτεινούς, είναι ότι οι δράσεις κοινωνικής προσφοράς και εξωστρεφούς , πραγματικής συμπαράστασης έχουν αυξηθεί. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι είναι αρκετές, όπως επίσης δεν σημαίνει ότι θα έπρεπε να είναι αναγκαίες· όσα προσφέρουν οι εθελοντές διάφορων κινήσεων θα όφειλε η πολιτεία να τα προσφέρει επαρκώς, αφού αυτός είναι και ο θεσμικός της ρόλος. Εξάλλου, των ανθρώπων οι κοινωνίες εξ ορισμού γι’ αυτό συνετέθησαν: για να παρέχει βοήθεια ο ένας στο διπλανό του. Αργότερα, βέβαια, επιλέξαμε να περιπλέξουμε τα πράγματα στήνοντας κράτος και ηγέτες, που αμέλησαν την Συμφωνία με το λαό. Το κοινωνικό κράτος τείνει στο μηδέν, την εξαφάνιση.

Σε πρόσφατο άρθρο είχε γίνει μια μικρή αναφορά στους Γιατρούς του κόσμου. Θα ήθελα να αναφερθώ σε αυτή την ανάρτηση σε δύο άλλες δράσεις, που προσφέρουν κοινωνική βοήθεια στο τομέα της εκπαίδευσης.

Το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών

«Το Κυριακάτικο Σχολείο Mεταναστών είναι μια πρωτοβουλία μεταναστών/-τριών και Ελλήνων εθελοντών/-ριών για δωρεάν εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε εργαζόμενους μετανάστες και πρόσφυγες.» Η γλώσσα είναι πολλά πράγματα. Είναι πρώτα απ’όλα ένα όργανο επικοινωνίας, απαραίτητο για την ένταξη των μεταναστών της χώρας, στο να βρουν εργασία, να επικοινωνήσουν και πάψουν να είναι ένα πρόσθετο ξεχωριστό κομμάτι της κοινωνίας.  Η γνώση της γλώσσας είναι ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον που δυστυχώς πολλές φορές αποδεικνύεται επικίνδυνο.Στη σελίδα του Σχολείου υπάρχουν άρθρα, κείμενα, φωτογραφίες και στοιχεία επικοινωνίας για όποιον επιθυμεί να βοηθήσει από οποιοδήποτε πόστο.

http://www.ksm.gr/


Το #tutorpoolΠρόκειται για ένα Δίκτυο εθελοντικής δράσης , με στόχο την παροχή βοήθειας σε μαθητές , που το έχουν ανάγκη.Σκοπός του δικτύου και όσων βοηθούν είναι να μην μείνει κανένα παιδί χωρίς πρόσβαση στη γνώση και χωρίς μια ευκαιρία για είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και σε αυτή την περίπτωση η πολιτεία, αδυνατώντας να προσφέρει τα αυτονόητα παρουσιάζεται ελλειμματική. Οι εθελοντές του #tutorpool, που ξεκίνησε πρόσφατα, συγκεντρώνονται ήδη, δηλώνοντας τη συμμετοχή τους στο site του δικτύου,  όπου εκτός από στοιχεία επικοινωνίας για γονείς αλλά και εθελοντές καθηγητές, υπάρχει επίσης ένα κείμενο με τις βασικές αρχές και την ταυτότητα της δράσης.


http://www.tutorpool.gr/


Όπου η πολιτεία είναι ανεπαρκής, η κοινωνία των ανθρώπων πρέπει να παίρνει πρωτοβουλίες. Σκοπός δεν είναι να πάρουμε το βάρος πάνω από το κράτος , που θα όφειλε να προσφέρει βασικές υπηρεσίες, αλλά να βοηθηθούν όσοι το έχουν ανάγκη. Αυτό είναι το νόημα της κοινωνίας, που έχουμε χάσει, μένοντας ο καθένας κλεισμένος στη σπηλιά του,τρώγοντας τις σάρκες του σε ημιάγρια κατάσταση. Δίπλα σου κάποιος χρειάζεται βοήθεια, δίπλα σου κάποιος μπορεί να σε βοηθήσει. Σαν άνθρωποι, στη πράξη θα φανούμε.Advertisements