Ο τελευταίος εκβιασμός;

Posted on 31 Οκτωβρίου, 2011

2
Εν μέσω πανηγυρισμών της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε δημοψήφισμα. Το κύκνειο άσμα και μια τελευταία τρίπλα. Πνιγμένος ,καθώς είναι, θα προσπαθήσει να εκβιάσει το λαό:  ή νυστέρι ή στον πάτο μαζί μου, θα πει.


Έτσι θα τεθεί το ερώτημα του δημοψηφίσματος.  Το γεγονός ότι καθυστερεί μέχρι τον Ιανουάριο μόνο ερωτηματικά προκαλεί. Όταν με μια απλή φήμη εκλογών, οι «αγορές» είναι έτοιμες να κατακρημνιστούν, πώς άραγε θα αντιδράσουν εν αναμονή του δημοψιφήσματος; Όχι, βέβαια, ότι αυτό αφορά το λαό, αλλά θα συμβάλλει στο κλίμα τρομοκρατίας , που θα καλλιεργηθεί από ΜΜΕ και κυβέρνηση.


Στο μεσοδιάστημα ο πρωθυπουργός θα έχει πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών του, που σαν διαδικασία θα επισπευσθεί, σε αντίθεση με το δημοψήφισμα. Η πίεση από την εγχώρια προπαγάνδα , αλλά και από αυτή του εξωτερικού θα επιχειρήσει να τρομοκρατήσει τον κόσμο και να τον σπρώξει να δει ως σωτηρία την μνημονιακή πολιτική. Πίεση, που θα γίνει απόπειρα, να εκφραστεί μέσω των συνεπειών του «όχι».


Όλα αυτά , φυσικά, αν δεν πρόκειται για μια επικοινωνιακή απάτη. Μια φούσκα , που θα δώσει χρόνο και ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό. Γιατί ακούγεται παράδοξο, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής, να εξαγγέλει δημοψήφισμα και να παίρνει τέτοιο ρίσκο. Δηλαδή, καιρό τώρα εκβίαζε τους βουλευτές του και το λαό, ώστε να συγκατανεύσουν για να πάει «δυνατός» στη Σύνοδο, και τώρα επιστρέφοντας βάζει το αποτέλεσμα της  σε δημοψήφισμα. Τραγελαφικό και ύποπτο . Είτε θα επιχειρήσουν οι εταίροι μας δήθεν να συγχυστούν με την επιλογή της κυβέρνησης, ώστε να ανακαλέσει την απόφαση της είτε, αν θέλουν μπορούν, να ασκήσουν υπόγειες πιέσεις. Σε κάθε περίπτωση, φαντάζει και είναι απίστευτο να όρθωσε ανάστημα ο πρωθυπουργός, σε αυτούς που όλοι υποπτευόμαστε ότι είναι οι εντολοδότες του.


ΥΓ. : Καλό θα ήταν η αριστερά να κρατήσει, επιτέλους, μια υπεύθυνη στάση, ενιαία. Δεν είναι και τόσο δύσκολο να συνασπιστείς απέναντι σε τέτοιες εξελίξεις. Αν δεν πάρει πρωτοβουλίες εκείνη, θα το κάνουν άλλοι και θα μετά θα μιλάμε πάλι για «ιστορικά λάθη».