Για τα επεισόδια στις 20/10, Σύνταγμα.

Posted on 21 Οκτωβρίου, 2011

2


Πρωί στο Σύνταγμα. «Εμπρός λαέ, μην σκύβεις το κεφάλι…». Απίστευτος κόσμος, πεισμωμένος κόσμος. Το σύνθημα ήταν ελπιδοφόρο. » Εμπρός…», λοιπόν.


ΠΑΜΕ – ΚΝΑΤ


Στην Αμαλίας και στον ευρύτερο χώρο μπροστά στη βουλή έχει τοποθετηθεί το ΠΑΜΕ.  Αυστηρή περιφρούρηση, κράνη στειλιάρια, διπλές και τρίδιπλες αλυσίδες. Όχι προς τα ΜΑΤ, αλλά προς τον κόσμο. Το μήνυμα προς τους συντρόφους τους που βρέθηκαν στο δρόμο ήταν ξεκάθαρα ο διαχωρισμός τους από αυτούς. Ακόμα και μεμονωμένα άτομα εμποδίζονταν να περάσουν ενώ δεν έλειψαν και περιπτώσεις πραγματικού face control , όπου ζητήθηκαν και ταυτότητες. Είναι ένα πράγμα να φοβάσαι ότι ασφαλίτες/παρακρατικοί θα σου χαλάσουν τη συγκέντρωση και άλλο πράγμα να έχεις συμπεριφορά ασφαλίτη ο ίδιος. Βεβαίως ούτε λόγος για μπλοκ άλλων σωματείων, συνδικάτων, οργανώσεων.  Όλοι, για το ΠΑΜΕ, ήταν εν δυνάμει επικίνδυνοι να του χαλάσουν τη συγκέντρωση. Όποιος ήθελε να φτάσει μπροστά στη βουλή για να διαμαρτυρηθεί θα έπρεπε να είναι υπό την αιγίδα το ΚΚΕ. Είναι λογικό να φοβούνται για προβοκάτορες και να θέλουν να περιφρουρήσουν την συγκέντρωση τους, που ήταν και μαζικότατη, αλλά το να μην αφήνεις κανέναν άλλο να διαμαρτυρηθεί μπροστά από τη βουλή και να έχεις μια στάση 100% αντισυντροφική είναι απαράδεκτο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όταν κυνηγήθηκαν διαδηλωτές στην Όθωνος, με χημικά, δεν τους επιτράπηκε να περάσουν  από την αλυσίδα του ΠΑΜΕ και έμειναν εγκλωβισμένοι μεταξύ ΚΝΑΤ – ΜΑΤ.


Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν το μπλοκ του κινήματος «Δεν πληρώνω» προσπάθησε να φτάσει στην Βασ. Σοφίας περνώντας από την Αμαλίας.  Τους απαγορεύτηκε να προχωρήσουν και απωθήθηκαν από την περιφρούρηση του ΠΑΜΕ. Στο σημείο προχώρησε το μπλοκ των αναρχικών και οι αψιμαχίες συνεχίστηκαν μεταξύ του ΠΑΜΕ και αντιεξουσιαστών. Μπουκάλια εκτοξεύθηκαν εκατέρωθεν, τα μπουκάλια έγιναν πέτρες και άρχισε η σύρραξη. Είναι γελοίο και ανέφικτο να κάθεται κανείς να ψάχνει από ποιόν έφυγε η πρώτη πέτρα.


Κανείς δεν κατηγορεί το ΠΑΜΕ που περιφρούρησε τη συγκέντρωση του. Είναι, όμως,  κατακριτέος ο τρόπος που το έκανε, σαν να βρίσκεται απέναντι σε όλους τους άλλους. Όχι μόνο μπαχαλους, αλλά και αριστερούς οργανωμένους σε άλλους χώρους και αγνούς αναρχικούς, που διαχωρίζουν τη θέση τους από κινήσεις όπως ρίψη μολότοφ μέσα σε πλήθος αντικυβερνητικών διαδηλωτών.


Αναρχικοί.


Η πίεση και η απάντηση που επιχείρησε το αναρχικό μπλοκ στην πρόκληση του ΠΑΜΕ είναι λογική. Δεν νομίζω , όμως, πως συνέφερε κανέναν εκείνη τη στιγμή.  Όπως και να έχει, όποιος ήταν στο συγκεκριμένο σημείο θα είδε αιμόφυρτους και από τις δυο πλευρές και πέτρες να φεύγουν προς δύο κατευθύνσεις.


Κάποτε , όμως, θα πρέπει να απομονωθούν άτομα που είτε το θέλουν είτε όχι λειτουργούν προβοκατόρικα. Άτομα που  χτες, ακόμη και σύντροφοι τους από το αναρχικό μπλοκ, τους φώναζαν να σταματήσουν να πετούν πέτρες προς το κόσμο και εκείνοι  συνέχιζαν . Άτομα που φαίνεται να βγήκαν από εξέδρες σταδίου και για χάρη της σύγκρουσης δεν σκέφτονται τίποτα άλλο.
Στο σημείο αυτό , όμως, θα πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός μεταξύ αυτών που τα κανάλια και η λαϊκή δεξιά αποκαλεί γνωστούς – αγνώστους και του αναρχικού χώρου γενικότερα. Διαχωρισμός που και το ΚΚΕ αρνείται να κάνει, «παραδίδοντας» κάθε εξωκοινοβουλευτικό αντικυβερνητικό αριστερό στο «κόμμα» των μπάχαλων.


Προφανώς και ενέργειες όπως λιθοβολισμός άοπλων και ρίψη μολότοφ μέσα σε διαδηλωτές είναι ανεπίτρεπτες και απαράδεκτες. Όποιος έχει μυαλό στο κεφάλι του, σε όποιο χώρο κι αν ανήκει, τις καταδικάζει. Η καταδίκη τους , όμως, δεν σημαίνει και εξιλέωση του ΚΚΕ, που έδρασε προς όφελος του κράτους, περιφρουρώντας τη βουλή από τους διαδηλωτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ΜΑΤ είχαν εξαφανιστεί από το Σύνταγμα όσο ήταν εκεί το ΠΑΜΕ, ενώ μόλις αποχώρησε εμφανίστηκαν μαζικότατα.


Αστυνομία.


Σε μεγάλη μέρα. Θεατής απλός. Βασικά γιατί το ρόλο της περιφρούρησης της βουλής τον ανέλαβε το ΠΑΜΕ και εν συνεχεία, στις συγκρούσεις γιατί να επέμβει; Καλύτερα δεν θα τα κατάφερνε να διασπάσει το κίνημα. Το ζητούμενο ήταν να απομακρυνθεί ο κόσμος. Μεγάλη επιτυχία.


Κατά τις 5 το απόγευμα, μόλις δηλαδή ξεκινούσε η ψηφοφορία, το ΠΑΜΕ αποχωρεί. Κόντρα σε κάθε λογική , η πλατεία αρχίζει να αδειάζει όταν θα έπρεπε να είναι πιο γεμάτη από ποτέ. Το ΠΑΜΕ το ακολουθεί η νεολαία ΣΥΝ , το Δίκτυο κ.α. Η αστυνομία έχει μπει μέσα στην πλατεία, η είδηση για έναν νεκρό περνά από στόμα σε στόμα. Η ατμόσφαιρα είναι βαριά από τα χημικά και την εικόνα του λαϊκού κινήματος.


Λίγοι διαδηλωτές έξω από τη βουλή φωνάζουν » Εμπρός λαέ, μην σκύβεις το κεφάλι…». Αποκαρδιωτικό, γιατί πολλοί γύρω μου ήταν με σκυμμένο κεφάλι. Αλλιώς ξεκίνησε αυτή η μέρα, αλλιώς τραγουδιόταν αυτό το σύνθημα το πρωί.


Μερικές ώρες μετά.


Καλωσήρθατε στη νέα Ελλάδα του εργασιακού μεσαίωνα, της φτώχειας και της ανεργίας. Το πολυνομοσχέδιο έχει ψηφιστεί με 153 ψήφους και την ανοχή μας. Όποιος ψάχνει να βρει υπαίτιους ας κοιτάξει πρώτα τον εαυτό του. Όποιος είναι σίγουρος ότι η στάση του είναι 100% άμεμπτη καλά θα κάνει να το ξανασκεφτεί.  Αν σ’ αυτό το λαό έχει μείνει μια σταλιά αξιοπρέπεια πρέπει να ξεπεράσει τα κόμπλεξ ( κομματικά και συγκρουσιακά) και να βγει στο δρόμο με κύριο μέλημα την ανατροπή αυτού του σάπιου συστήματος. Ο αντίπαλος χτες ήταν αλλού, πώς τον είδαμε μεταξύ μας;