Φάουστ.

Posted on Αύγουστος 11, 2011

1




Σε έναν κόσμο που ό,τι καταναλώσεις είσαι και η αξία του ανθρώπου μετριέται με την αγοραστική του δύναμη, ο σημερινός κάτοικος της Ελλάδας βρίσκεται σε μια πολύ δυσάρεστη θέση: έχει απολέσει περίπου 10% της αγοραστικής του δύναμης, φτάνοντας σε προ δεκαετίας επίπεδα. Αυτός είναι ένας ακόμα δείκτης, που μαζί με άλλους , δείχνουν μια κατακόρυφη πτώση του, ούτως ή άλλως, ανύπαρκτου κράτους . Όπως, όμως, κάθε δείκτης έτσι κι αυτός δεν περιγράφει με απόλυτη ειλικρίνεια την ζοφερότερη πραγματικότητα.



Η Υγεία δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεται σε μια κατάσταση ημιλειτουργίας. Προβλήματα με την τροφοδοσία φαρμάκων, κλείσιμο νοσοκομείων, κόντρα του υπουργού με τους γιατρούς. Η Παιδεία , η δωρεάν δηλαδή παιδεία, δοκιμάζεται από το πιο ξεδιάντροπο νομοσχέδιο που θα μπορούσε να υποστηρίξει η κυβέρνηση. Μηδέν χρηματοδότηση ( αχ, αυτό το ρημάδι το 5%), managers – λογιστές, κατάργηση ασύλου, ιδιωτικά ιδρύματα και εξέχουσες προσωπικότητες από δημόσια ζωή, που θα συμμετέχουν στη διοίκηση! Αποκορύφωμα όλων το μέτωπο της Εργασίας. Ή αλλιώς της ελαστικής – ξεχειλωμένης εργασίας, της ανασφάλιστης, αβέβαιης εργασίας, των 500 ευρώ και των βολικών ωραρίων χωρίς υπερωρίες. Και η ανηθικότητα κορυφώνεται με το δίλημμα: ή αυτή η εργασία ή η ανεργία. Το «Κράτος Πρόνοιας» είναι το Κράτος Εκβιαστής.Την ίδια ώρα περίπου 150.000 νέοι μεταναστεύουν ( ξανά) για την Ευρώπη, αφού στην Ελλάδα 3 στους 5 είναι άνεργοι.


Αυτή η κατάσταση, βέβαια, δεν δημιουργείται εν μια νυκτί. Ο μηχανισμός δουλεύει χρόνια. Το δυστύχημα είναι ότι εξαιτίας της άρτιας προπαγάνδας που βιώνουμε εξαπατηθήκαμε οικτρά. Τα χαρτιά όχι μόνο δεν ήταν ανοιχτά, αλλά ήταν και σημαδεμένα. Είχαμε ενδείξεις , όμως , και έπρεπε η κοινωνία να αντιδράσει.


Η πτώση της αγοραστικής δύναμης κατά 10 μονάδες μας φέρνει 10 χρόνια πίσω. 2001: είσοδος στο Ευρώ, Χρηματιστήριο, Ολυμπιακοί Αγώνες . Με άλλα λόγια η υποθήκευση ενός ολόκληρου λαού. Η γλυκιά , όμως , υποθήκευση. Έτσι δεν είναι;


Γιατί, μπορεί να μην ισχύει το «μαζί τα φάγαμε», αλλά υπήρχε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, που χρόνια τώρα πουλάει την ψυχή του στο διάβολο, για λίγα γυαλιστερά μπιχλιμπίδια. Τώρα, όμως, έρχεται να μαζέψει την αμοιβή του. Δάνεια , επιχορηγήσεις, πακέτα στήριξης, μίζες, εικονική ανάπτυξη , πωλήσεις εξοπλισμών…


Τουλάχιστον τώρα, σχεδόν όλοι βλέπουν τη φάκα και το κέρδος των κινητοποιήσεων, που πέρασαν ,είναι αυτό ακριβώς και θα φανεί τους μήνες που έρχονται. Είναι η ευκαιρία για αυτό το κομμάτι της κοινωνίας να εξιλεωθεί. Να δώσει μαζί με τους υπόλοιπους τους αγώνες τους και -αυτό είναι το δυσκολότερο- να ανατρέψει εν μέρει το δικό του κατεστημένο. Η ιστορία θα προχωρήσει με ή χωρίς αυτούς. Είναι , όμως, η ευκαιρία τους.
Advertisements