Για την Παλαιστίνη.

Posted on Ιουλίου 11, 2011

2Για το θέμα της Παλαιστίνης, με αφορμή ένα κείμενο του Αρνητικού.

(http://arnetiko.blogspot.com/2011/07/blog-post_09.html).

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε την προσπάθεια των ελληνικών αρχών να εμποδίσουν τον απόπλου του στόλου βοήθειας προς την Παλαιστίνη. Σε διάφορα λιμάνια, όπως του Περάματος , έχουν καθηλωθεί πλοία του στόλου, ενώ άλλα πλοία έχουν παρεμποδιστεί στα ανοιχτά. Σε μια περίπτωση ο καπετάνιος του ενός πλοίου σύρθηκε και σε δίκη.

Το Ισραήλ εκτός από τους πάσης φύσεως αποκλεισμούς που έχει επιβάλλει στου Παλαιστίνιους εφαρμόζει μια ανελέητη καταστολή, είτε με βομβαρδισμούς, είτε με ξεριζωμό των Παλαιστινίων από τα σπίτια τους, είτε με εμπορικό αποκλεισμό είτε με μια επιβεβλημένη αστυνομοκρατία και στρατοκρατία. Κανονική δύναμη κατοχής, δηλαδή.

Απέναντι σε αυτή την καταφανέστατη αδικία είναι προφανές ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων εξεγείρεται. Για την ακρίβεια όλοι οι άνθρωποι εξεγείρονται, πλην των ίδιων των Ισραηλιτών και των ομοθρήσκων τους, πράγμα που είναι κατανοητό , γιατί είναι το ένα από τα αντιμαχόμενα μέρη. Επίσης, ένα μέρος της αμερικανικής κοινής γνώμης και πολιτικής , επίσης δεν συγκινείται από τα δεινά του παλαιστινιακού λαού , καθώς το Ισραήλ αποτελεί , για τους Αμερικανούς, ένα ιδιαιτέρως στρατηγικό σύμμαχο , σε μια περιοχή που κυριαρχεί το αραβικό στοιχείο, με τον πολιτισμό του οποίου βρίσκονται ανοιχτά σε πόλεμο.

Οι υπόλοιποι δεν μπορεί παρά να στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε ένα λαό που δοκιμάζεται για τόσα χρόνια.Οι σκεπτικιστές που υπάρχουν, σχετικά με την αντίδραση κατά του Ισραήλ από την κοινή γνώμη, παρουσιάζουν ένα ευλογοφανές επιχείρημα, που θέλει την υποστήριξη και τον αγώνα υπέρ των Παλαιστινίων να είναι πρωτίστως ένας αγώνας αντισημιτικός , φερέφωνο ναζιστικών αντιλήψεων.

Αυτό το επιχείρημα δεν στερείται ερεισμάτων . Μια περιήγηση σε ακροδεξιά blogs θα μας πείσει , πως φασίστες και ακροδεξιοί, που γενικά φείδονται στην υποστήριξη αγώνων και δη μουσουλμάνων, παίρνουν θέση υπέρ του Παλαιστινιακού αγώνα, με κείμενα γεμάτα θέρμη , που νομίζεις πως η μαντίλα θα αντικαταστήσει τα Doc Martens… Ο λόγος της υποστήριξης των μουσουλμάνων Παλαιστινίων δεν είναι , προφανώς, ανθρωπιστικός. Από τη στιγμή που θεωρούν ισότιμο τους μόνο τον λευκό Ευρωπαίο αδερφό τους, οι μελαψοί Άραβες, μουσουλμάνοι Παλαιστίνιοι μάλλον υπάνθρωποι πρέπει να τους φαίνονται. Είναι , όμως, ο αγώνάς τους ένα έξοχο μέσο για την αντιεβραική τους προπαγάνδα.

Το γεγονός αυτό, ότι ακροδεξιοί φασίστες καπηλεύονται τον Παλαιστινιακό αγώνα, δεν στερεί το δικαίωμα σε όσους έχουν διαφυλάξει την ανθρωπιά τους να συμμερισθούν τον Παλαιστινιακό λαό και αν μπορούν να βοηθήσουν. Ο άνθρωπος που πραγματικά εξεγείρεται ενάντια στην αδικία και την καταστρατήγηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων δεν βλέπει δυο λαούς, δυο θρησκείες , δυο φυλές αντιμαχόμενες. Βλέπει τον καταπιεστή και τον καταπιεζόμενο. Αυτόν που αδικεί και αυτόν που αδικείται. Το αιώνιο δίπολο. Μεταξύ αυτών τον δύο επιλέγουμε, χωρίς να χρειάζεται να εμπλεκόμαστε σε διχαστικές θρησκευτικές και ρατσιστικές προσεγγίσεις.

Υπάρχει ένα ακόμα, σκεπτικιστικό επιχείρημα, που επιχειρεί να παρουσιάσει την αντίδραση της κοινής γνώμης ως συμφέρουσα εξέλιξη για τους ακροδεξιούς ρατσιστές – αντιεβραίους. Γιατί ,τάχα ,υπάρχει τόση ευαισθητοποίηση απέναντι στο παλαιστινιακό και όχι σε άλλους καταπιεσμένους λαούς;

Αφενός, γιατί στην Παλαιστίνη μιλάμε για ξένη στρατιωτική κατοχή και όχι για κάποιο ντόπιο δικτάτορα, τάχα σοσιαλιστή ή ευεργέτη. Είναι πόλεμος. Απ’ την άλλη είναι ένας πόλεμος τρομερά ανρθωποβόρος, που σέρνεται εδώ και δεκαετίες. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το Ισραήλ, μαζί με τις ΗΠΑ , αποτελούν δυο πολεμικές μηχανές , που εξάγουν τον ιμπεριαλισμό τους και δημιουργούν παγκόσμιας κλίμακας επεισόδια. Η αντιπάθεια προς το κράτος του Ισραήλ είναι όσο αναμενόμενη είναι και η αντιπάθεια προς τις ΗΠΑ.

Οι Ισραηλινοί , δυστυχώς, δείχνουν να μην σέβονται την ίδια την ιστορία τους. Οι αντιδράσεις , που ξεσηκώνονται απέναντι τους, είναι πραγματικά αηδιασμένων ανθρώπων από το σκηνικό βίας, που έχουν στήσει σε βάρος των Παλαιστινίων. Ας μην καθησυχάζονται, λοιπόν, με το παραμύθι των αντιεβραίων και του αιώνιου διωγμού τους. Τώρα είναι στη θέση του ισχυρού. Τώρα αυτοί καθορίζουν τις εξελίξεις. Καλό θα είναι να μην μιμούνται τους διώκτες τους .

http://www.dailymotion.com/embed/video/xhsbcf
Ο Νόαμ Τσόμσκι για την Παλαιστίνη και το Ισραήλ by tvxorissinora

Advertisements