Μέρα πρώτη, 28/6.

Posted on Ιουνίου 29, 2011

0


Η πρώτη μέρα πέρασε. Αν άλλες φορές, σε κινητοποιήσεις ,χρησιμοποιήθηκε η ορολογία της μάχης για να περιγράψει τις συμπλοκές ήταν μια υπερβολή, σε σχέση με τη χθεσινή μέρα. Χτες η αστυνομία ξεπέρασε τον εαυτό της. Αλόγιστη χρήση ασφυξιογόνων , ακόμα και στο κέντρο της πλατείας, επί ώρες. Κυριολεκτικά. Για ώρες η πλατεία ήταν εμπόλεμη ζώνη με ανθρώπους να πασχίζουν να φτάσουν στην άλλη άκρη της για να καταφέρουν να πάρουν μια ανάσα.

Η αστυνομία είχε προβοκατόρικο ρόλο και πάλι. Για ώρες, στην Φιλελλήνων υπήρχαν μια – δυο διμοιρίες, αποκομμένες και περιφέρονταν. Όπου υπάρχει προβοκάτορας υπάρχει και αυτός που τσιμπάει. Μια – δυο πέτρες και όλα άρχισαν. Επέλεξαν για άλλη μια φορά να πατήσουν πόδι στην πλατεία και να δημιουργήσουν χάος. Χτες ,κυριολεκτικά, η καταστολή ήταν σε κάθε γωνία.

Σε τέτοιες συνθήκες και με τέτοια αλόγιστη χρήση βίας από την αστυνομία είναι αστείο να μιλάμε για ταραξίες διαδηλωτές. Αν οι αστυνομία δεν μπορούσε να ελέγξει κάποιους ταραξίες, ας απομακρυνόταν. Ο διαδηλωτής θα απαντήσει στη βία της εξουσίας , που πέφτει διπλή πάνω του. Απ’ τη μία, εντός Βουλής ψηφίζεται η καταδίκη της καθημερινότητας του και απ’ την άλλη έξω πνίγεται (κυριολεκτικά) στα δακρυγόνα.

Οι «αγανακτισμένοι» άραγε θα αγανακτήσουν με αυτό; Βρίσκονται 35 μέρες στο Σύνταγμα και κατά τη διάρκεια τους ο λαός έχει υποστεί περαιτέρω οικονομική βία, εκβιασμούς και εμπαιγμούς από την κυβέρνηση, όπως ο ανασχηματισμός και η ψήφος εμπιστοσύνης. Επιπρόσθετα σε αυτά, χτες ψηφίστηκε κατ’ αρχήν το Μεσοπρόθεσμο. Σήμερα αναμένεται να περάσει και κανονικά. Φαίνεται πως το κίνημα των αγανακτισμένων δεν το υπολογίζουν ιδιαίτερα. Ο όγκος αυτού του κινήματος δημιουργεί μια κατάσταση de facto. Πρέπει να χρησιμοποιήσει τη μαζικότητα του. Να απεργήσει. Να περικυκλώσει τη Βουλή και να μην αφήσει σε άλλους το ρόλο του αποδέκτη της κρατικής καταστολής. Μήπως ήρθε η ώρα να αγανακτήσουν πραγματικά;Αυτός που δεν απαντάει στη βία ή δειλός είναι ή ανήμπορος (εκ των πραγμάτων) ή Άγιος.

Οι Άγιοι να μας αφήσουν, να αναχωρήσουν για την έρημο , να σώσουν την ψυχή τους. Οι δειλοί να πάρουν δύναμη από όσους είναι δίπλα τους στην πλατεία. Ανήμποροι δεν υπάρχουν, αδιέξοδα δεν υπάρχουν. Γι’ αυτό και σήμερα : ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ.

Advertisements