Η διπλή γλώσσα του Υπουργού.

Posted on 25 Ιουνίου, 2011

0Ο Σοπενχάουερ έλεγε πως δεν χρειάζεται να πιει κανείς ολόκληρο το βαρέλι για να καταλάβει πως το κρασί είναι ξινό.

Βέβαια, ο φιλόσοφος δεν είχε στο νου του τον νυν υπουργό οικονομικών, Ε. Βενιζέλο, αλλά η εκτίμηση αυτή βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην περίπτωση του. Ως υπουργός Άμυνας πολλές ήταν οι περιπτώσεις που , με τον εύγλωττο και κομψό του τρόπο, καταφέρθηκε κατά της κυβερνητικής πολιτικής λιτότητας και σχολίαζε μάλλον επικριτικά την πολιτική του προκατόχου του. Πρόσφατα , μάλιστα, δήλωσε πως το Μνημόνιο 1 δεν πέτυχε τους σκοπού του. Άραγε θυμάται ότι το είχε ψηφίσει;

Πριν την ανάληψη του υπουργείου οικονομικών ο ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για θέσπιση ενός εγγυημένου ορίου διαβίωσης. Μάλιστα, πήγε του θέση του ένα βήμα παραπέρα, μιλώντας για ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα! Μέτα την ανάληψη εισηγείται αφορολόγητο όριο στα 8.000 ευρώ, δηλαδή το όριο τίθεται σε άτομα που έχουν εισόδημα κατώτερο των 700 ευρώ το μήνα. Πρόκειται για ένα μόνο μέτρο , ίσως απ’ τα πιο αισχρά, που έχει εξαγγείλει ο νέο υπουργός.

Σε άλλη δήλωση του είχε προτείνει το Μεσοπρόθεσμο να ισχύσει μόνο σε περίπτωση που το ψηφίσουν 180 βουλευτές τουλάχιστον και οι αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να περνούν από τη Βουλή. Δηλώσεις ανέξοδες τότε, που δεν φαίνεται να τίθενται προς συζήτηση πια.

Το γεγονός ότι πρόκειται για νομικό – συνταγματολόγο δεν τον εμποδίζει να καταργεί τους νόμους του κράτους ( όπως αυτός με τις αποδείξεις) και μάλιστα αναδρομικά, να επιβάλλει φόρο σε όσους είχαν επιστροφή χρημάτων άνω των 300 ευρώ , βάσει αυτό το μέτρο. Το πιο κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης , που ζητούσε ο υπουργός φαίνεται να το απώλεσε στη διαδρομή μεταξύ υπουργείου Άμυνας και υπουργείου Οικονομικών. Αύξηση της φορολογίας στην πρώτη κατοικία, μείωση κοινωνικών προσφορών όπως η έκπτωση στις αμοιβές γιατρών και η φοροαπαλλαγή στα ασφάλιστρα. Τα τεκμήρια των ακινήτων αυξάνονται κατά 30% (ακόμα και για ακίνητα από 80 τ.μ ) και τα τεκμήρια για Ι.Χ έως 80% ! Ακόμη οι ελεύθεροι επαγγελματίες υποχρεώνονται να πληρώνουν χαράτσι 400 – 500 ευρώ ως «τέλος επιτηδεύματος», σε μια περίοδο που εξαιτίας της οικονομικής δυσχέρειας και της ανεργίας τα μικρομάγαζα, όχι απλά φυτοζωούν αλλά κλείνουν συνεχώς.

Και έρχεται ο Μέγας εμπαιγμός: αναστέλλεται το πόθεν έσχες στην αγορά και οικοδόμηση ακινήτων έως και το τέλος του 2013 . Κύριε Συνταγματολόγε ποιους ακριβώς, αφορά το μέτρο αυτό; Τον άνεργο νέο ( 3/5 νέους άνεργοι), τον δημόσιο υπάλληλο ή των ιδιωτικό των 590 και 700 ευρώ με το «ελαστικό ωράριο»; Μάλλον έρχεται να προστεθεί στο άλλο αναπτυξιακό μέτρο που πήρε η Κυβέρνηση Παπανδρέου, όπου μας επιτρέπει πια να ανοίγουμε νέα επιχείρηση αυθημερόν, τη στιγμή που η πλειοψηφία των ανθρώπων που συντηρούν τις οικογένειες του με ένα μαγαζί είναι στα όρια της διάλυσης. Προφανώς τα μέτρα αυτά δεν αφορούν αυτούς. Τα φορομπηχτικά , όμως, είναι όλα δικά τους. Και, μάλιστα, αναδρομικά – αντισυνταγματικά.

Το τεράστιο σκάνδαλο είναι η καταλήστευση του λαού. Η μεγάλη κοροϊδία, όμως, είναι που θέλουν να πιστέψουμε πως το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και η φορολόγηση των κατώτερων τάξεων είναι η λύση. Ο Σοπενχάουερ είχε δίκιο. Δεν χρειάστηκαν πολλές μέρες για να καταλάβουμε τί είδους πολιτική θα ακολουθήσει ο νέος υπουργός.

Υ.Γ. 28 – 29 /6 είναι η τελική μάχη. Τα επόμενα χρόνια θα μιλάμε γι’ αυτές τις μέρες ως σημείο αναφοράς. Δεν χωράνε λιποτάκτες. Όλοι στο δρόμο.