Τα μεθεόρτια.

Posted on Ιουνίου 16, 2011

0

Ότι η κυβέρνηση εμπαίζει τον κόσμο όλο αυτό τον καιρό δεν είναι νέο. Το χθεσινό διάγγελμα, κατ’ εικόνα των αμερικανικών αντίστοιχων, ήταν στα όρια του αστείου και αν δεν μιλάγαμε , πια, για θέματα επιβίωσης θα ήταν ξεκαρδιστικό. Δυστυχώς, όμως , αστεία η κατάσταση δεν σηκώνει. Η κοινωνία, απ’ όποια ιδεολογική σκοπιά και να το δεις, είναι σε μεγάλη αναταραχή και αναβρασμό. Αυτές οι καταστάσεις ενίοτε γίνονται ανεξέλεγκτες ή και βίαιες. Βεβαίως, όταν σπέρνεις λιτότητα για τόσα χρόνια, πρέπει να περιμένεις ότι θα θερίσεις κοινωνικές θύελλες κάποια στιγμή.

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα αυτές τις μέρες ξεχείλιζε ανασφάλεια και ένταση. Στρατηγικά και οργανωμένα τα ΜΜΕ έπαιξαν το ρόλο τους. Τις προηγούμενες μέρες, πριν την απεργία προειδοποίησαν τον «απλό κόσμο» , τους νοικοκύρηδες ότι υπάρχει πιθανότητα επεισοδίων. Τα μηνύματα, όμως ήταν ανησυχητικά. Πολύς, λέει ,ο κόσμος που θα κατέβει στην απεργία. Η κυβέρνηση στήνει το σκηνικό και τα ΜΜΕ το προβάλλουν: διαβουλεύσεις, τηλέφωνα, ραντεβού με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, συσκέψεις στενώνω συνεργατών, η 5η δόση έγινε για λίγο ξανά επισφαλής, η χώρα σε κρίσιμη πολιτική κατάσταση! Χαμός!

Τελικά, αφού πέρασε η μπόρα η «θύελλα πολιτικών εξελίξεων» αποδείχθηκε «έν’ αδειανό πουκάμισο», μια προπαγάνδα. Ο ηγέτης μας το είπε ξεκάθαρα. Το αγαστό του έργο θα συνεχιστεί. Λοιπόν, ή ψύχωση με την καρέκλα έχει ή δεν μπορεί πια να φύγει. τον δεσμεύσανε οι σοσιαλιστές σύντροφοι του από την Ευρώπη για τα καλά. Γιατί, μετά από τόση κατακραυγή αν δεν παραιτείται ένα από τα δύο ισχύει.

Στο Σύνταγμα ο κόσμος έδωσε το παρόν παρ’ όλ’ αυτά. Τα επεισόδια έχουν πάρει πια μυθικές διαστάσεις για να μπορέσεις να τα αναλύσεις. Κάτι άλλο , όμως, πρέπει να αναφερθεί. Χτες στο Σύνταγμα ο κόσμος δεν ήταν όσος ήταν στο πανευρωπαϊκό κάλεσμα των «Αγανακτισμένων». Τί συνέβη; Οι Indignados της Ελλάδας δεν απεργούν; Μήπως εκτός από την κομματική παράτησαν και την πολιτική τους ταυτότητα ή έχουν πειστεί πια πως η απεργία είναι κάτι κακό, δαιμονοποιημένο; Αν η πλειοψηφία τους δεν καταλάβει ότι η το καφεδάκι στην πλατεία και οι μούντζες δεν σε πάνε πολύ μακριά , κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν σε μια γραφικότητα.

Ο κόσμος δεν πρέπει να καταβληθεί από την προπαγάνδα και την προβοκάτσια. Θέλει υπομονή και επιμονή «για να γυρίσει ο ήλιος». Το κίνημα αρχικά αγνοήθηκε. Τώρα το προβοκάρουν. Την επόμενη φορά θα επιχειρήσουν να το καταστείλουν. Πρέπει κι αυτό απ’ τη μεριά του να ωριμάσει. Λίγο πιο γρήγορα, λίγο πιο πολύ.

Advertisements