Η ελευθερία σαν βάση της ιδεολογίας.

Posted on Ιουνίου 14, 2011

0Συχνά μιλάμε για αρχές και ιδεολογίες , για σχήματα θεωρητικά και κοινωνιολογικά. Πώς θα έπρεπε να είναι δομημένη η κοινωνία, τί θα μπορούσε να αλλάξει , τί να ήταν αλλιώς. Συζητήσεις και θέματα τόσο σημαντικά, αφού χωρίς ένα γνωστικό υπόβαθρο , ακόμα και οι καλύτερες προθέσεις καταρρέουν ή παρεκκλίνουν .Χωρίς να αναλώνεται κανείς σε ένα φετιχισμό τσιτάτων και γνώσεων θα πρέπει να έχει πάντα μια βάση απ’ όπου θα ξεκινάει.

Η ιδεολογία δεν είναι περιοριστική .Δεν είναι κάτι που χωρίς αυτό δεν ζεις. Συνεπώς, επιλέγεις αν θα έχεις μία. Επίσης , κανείς δεν είναι αναγκασμένος να επιλέξει μια από τις υπάρχουσες κοσμοθεωρίες. Όποιος έχει το κουράγιο στήνει , με δικά του θεμέλια το κόσμο. Όποιος αντέχει να ρωτήσει «γιατί» σε όλα, να βάλει τον εαυτό του σε μια συνεχή διαδικασία αμφισβήτησης μπορεί να το κάνει. Αυτός είναι ο συνειδητός ιδεολόγος, που τολμά και κρίνει ότι του παραδίδεται. Δεν διατηρεί ιερές αγελάδες και εξετάζει κριτικά τα λεγόμενα όλων.

Υπάρχει βέβαια και ο οπαδός. Φανατικά προσκολλημένος σε ότι του παραδοθεί, χωρίς κριτήριο. Δεν υποστηρίζει απαραίτητα μια ιδεολογία. Μπορεί να προσκολλήσει σε ένα κόμμα το ίδιο εύκολα.

Ο αναρχικός είναι ο μόνος ιδεολόγος , ο οποίος μπορεί να είναι ένθερμος υποστηρικτής της ιδεολογίας του , γιατί μιλάμε για μια μοναδική κοσμοθεώρηση ανά άτομο. Με τις προσωπικές παραμέτρούς του , που με τη σειρά τους κι αυτές αξιολογούνται και κρίνονται, από μια ιδέα που λέει πως : όλα αμφισβητούνται, δεν υπάρχει Αρχή.

Όταν, κάποιος παίρνει απόφαση να ζήσει έτσι, συνειδητοποιημένα, ξέρει πως θα ισορροπεί επί ξηρού ακμής. Ακόμα και τα προϊόντα της ίδια της σκέψης του είναι ( προσοχή: από τον ίδιο) συνεχώς εν αμφιβόλω. Όταν δεν δέχεσαι καμιά αρχή δεν μπορεί εγωιστικά να επαναπαύεσαι στις δάφνες του ίδιου σου του εαυτού. Η γενναιότητα που απαιτείται είναι μεγάλη. Δηλώνει πνεύμα και ικανότητα ενεργοποίησης του

Αυτό δεν σημαίνει πως κάποιος δεν έχει στέρεες απόψεις. Σημαίνει , όμως, πως η βαθύτερη ανάγκη για ελευθερία, σε κάνει να μην εφησυχάζεις πάνω σε καμία αρχή. Μόνο ο χαζός είναι πάντα σίγουρος.

Η ελευθερία, σαν την αλήθεια, είναι έννοιες απόλυτες. Δεν μπορεί να είσαι λίγο ελεύθερος. Ή είσαι ή δεν είσαι. Το άτομο είναι εντελώς απελευθερωμένο μόνο μιλώντας με κοινωνικούς όρους. Η επιθυμία για ελευθερία είναι η μόνη «ιδεολογία», που μένει αλάθητη και διαχρονική. Συνέπεια αυτής της ελευθερίας είναι η αμφισβήτηση, ο επαναστατικός αλτρουισμός, ο αυθορμητισμός και το πάθος.

Advertisements