Γενιά του 1974.

Posted on Μαΐου 31, 2011

0Υπήρξε μια γενιά στη σύγχρονη Ελλάδα που επαναστάτησε. Βγήκε στους δρόμους, εξεγέρθηκε και έριξε ένα καθεστώς. Είχε την ευκαιρία να κάνει τα πάντα από την αρχή. Να τα φτιάξει όλα από τη βάση. Όλα για τον άνθρωπο, όλα για για την κοινωνία. Αντ’ αυτού 30 περίπου χρόνια μετά οδήγησε τη χώρα σε πλήρη αποσύνθεση και κατάρρευση.

Αλίμονο, δεν μιλώ μόνο για τους πολιτικούς. Αυτοί, όπως και να το δει κανείς είναι λίγοι. Φάνηκαν. Μιλώ για εσάς, που υποτίθεται γαλουχηθήκατε μεταξύ σκλαβιάς και λευτεριάς. Μεταξύ σκοταδιού και φωτός. Για τους γονείς και τους παππούδες των σημερινών νέων (2 στους 5 άνεργοι), για αυτούς μιλώ. Για αυτούς που όρισαν τη ρότα της χώρας σε μια δημοκρατική εποχή και τώρα ράθυμοι παρακολουθούν από την τιβί τα νέα.

Πώς είναι δυνατόν να ζεις σε καθεστώς τρομοκρατίας, να έχεις βιώσει, να έχεις δει από κοντά, να έχεις ακούσει τα βασανιστήρια του ΕΑΤ – ΕΣΑ ,να έχεις δει το τανκ να παρασέρνει την πόρτα με τους φοιτητές, τους οικοδόμους να ξυλοκοπούνται, να έχεις βρεθεί στις πρώτη συναυλία του Μίκη μετά τη χούντα, να έχεις δονηθεί από το παλμό του σταδίου και μια στάλα πραγματική ελευθερία να μην έτρεξε ποτέ μέσα σου;

Αν υπάρχει μια γενιά που είχε ευκαιρία ήσασταν εσείς. Αν μια νεολαία είχε το έρεισμα της κοινωνίας να προχωρήσει εκεί που θέλει ήσασταν εσείς. Γι’ αυτό και η ευθύνη σας είναι απεριόριστη. Σας έφεραν ακριβώς εκεί που έπρεπε. Νομίζατε πως ο αγώνας τελείωσε, πως τα καταφέρατε, αλλά στην πραγματικότητα λιποτακτήσατε. Κουραστήκατε γρήγορα, αφήσατε τους»σωτήρες» από τα ξένα να σας σώσουν.

Αντί να πάτε μπροστά αφήσατε κληρονομία ένα μνημείο μονάχα. Το «Κάτω η εξουσία» δεν το αντέχετε πια. «Έξω οι ΗΠΑ», τόσο αντίθετο από την ζωή που ακολουθήσατε, πλήρως αλλοτριωμένοι. Τέλος, ούτε το κράτος αστυνομικής βίας και καταστολής δεν καταφέρατε να συρρικνώσετε.

Σας κατηγορώ για το ιστορικό σας λίγο. Για την ανεπάρκεια σας.

Το χρόνο πίσω δεν τον γυρίζετε. Όσοι ηττήθηκαν τόσο αισχρά δύσκολα αλλάζουν συγκρότηση. Αν δεν μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, κάτι για τη γενιά που τώρα θέλει να βγει στους δρόμους , αυτό μονάχα προσπαθήστε: Μην στέκεστε άλλο εμπόδιο, μην την κρατάτε κοιμισμένη!

ο Πάνος Τζαβέλας μιλά για τον κυρ Παντελή…

Advertisements