Το δίκιο τίνος είναι;

Posted on Μαρτίου 31, 2011

0Εδώ και καιρό παρακολουθούμε από τις τηλεοράσεις μας τα γεγονότα στην Κερατέα. Κάτοικοι που βιώνουν καταστάσεις κατοχής αρνούνται υποταχτικά να δεχθούν τις συμφωνίες της κυβέρνησης με τους υπερεργολάβους.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση, γιατί έχει απ’ τη μία τον εργολάβο (πες τον και Κεφάλαιο, μην ντρέπεσαι) προς το οποίο έχει υποχρεωθεί (;) να του κάνει μια εκδούλευση. Απ’ την άλλη ένα «γαλατικό» χωριό αντιστέκεται . Νέοι, γέροι, άνδρες, γυναίκες, ντόπιοι, αλλοδαποί. Δεν υπάρχει για τον εξεγερμένο άλλη ταυτότητα από αυτή του ανθρώπου. Όταν πια το άτομο φθάσει στη εσχατιά της εξέγερσης, όσο μεγάλη και μικρή κι αν είναι αυτή, τότε γυρίζει στις θεμελιώδεις αξίες. Τις ανθρώπινες.

Πολλοί, είτε επειδή είναι πλήρως ηττημένοι είτε δόλια, φέρνουν τον εξής αντίλογο :» Παραβαίνουν τους νόμους σπάζοντας και επιτιθέμενοι στην αστυνομία.» «Είναι υποκινούμενοι»

Νόμος, όμως, είναι ένας κανόνας που θεσπίζουν οι πολίτες για να διαρρυθμίσουν τη ζωή τους. Οι νόμοι εξυπηρετούν την κοινωνία. Εκτός κι αν δεν μιλάμε για μια δημοκρατία. Οι νόμοι πάντα δημιουργούνται όταν προκύπτει μια ανάγκη ή ένα πρόβλημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το θέμα της κλωνοποίησης ή της ηλεκτρονικής πειρατείας, θέματα που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια και χρειάστηκε η θέσπιση νέων νόμων για να οριοθετηθούν. Εν ολίγοις: ο νόμος δεν είναι μόρφωμα 300 περαστικών. Είναι κοινωνικό προιόν.

Άραγε, λοιπόν, ο υπουργός δημόσιας τάξης δεν οσμίζεται την κοινωνική επιταγή; Δεν εννοεί πως, όταν μια κυβέρνηση χρειάζεται να επιστρατεύσει τόση αστυνομική δύναμη και τόσα χημικά εναντίον μιας ξεσηκωμένης κωμόπολης, έχει χάσει το δικαίωμα να επιβάλλει την τήρηση του νόμου; Η εξουσιοδότηση που (θα ήθελαν να) είχαν είναι κάλπικη και ληγμένη.

«Και όποιος βγαίνει στο δρόμο και αντιδρά μπορεί να δικαιώνεται, με το έτσι θέλω;» Έρχεται ο αντίλογος.

Η απάντηση θα μπορούσε να είναι και μονολεκτική : Ναι! Αλλά, ας το πούμε και διαφορετικά: Όταν ένα τόσο ανομοιογενές σύνολο ανθρώπων, τόσο συσπειρωμένο, τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, τόσο μεγάλο σε μέγεθος, αυθόρμητο και οργανωμένο (όχι υποκινούμενο) υπομένει επιθέσεις αστυνομικών που αντί να προασπίζονται πολίτες φυλάνε άλλα αφεντικά… Τότε ναι! Το δίκαιο είναι με το μέρος του εξεγερμένου.

Advertisements