Ανεπάρκεια και Θράσος

Posted on Μαρτίου 3, 2011

0


Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται , ακόμα και αν δεν λέγεται ρητά υπονοείται σαφώς, εξαιτίας του τραγικού θανάτου του των δύο αστυνομικών, μια προσπάθεια αναλογικής συσχέτισης των αντιδράσεων του κόσμου σε περιπτώσεις αντίστροφες (δες γεγονότα Δεκέμβρη) αλλά και ένα επικριτικό βλέμμα, από κάποιους, προς τον αριστερό και αναρχικό χώρο.

Τα πράγματα με τη σειρά που πρέπει: Σαφώς και ο θάνατος δύο νέων παιδιών είναι ένα τραγικό γεγονός και αξιοκατάκριτο.

Οι δύο αστυνομικοί επιχειρούσαν μια καταδίωξη. Ακολουθούσαν οπλισμένους υπόπτους ,που επέβαιναν σε τζιπάκι. Αυτοί ήταν με τις μηχανές. Ακόμα και τις σχετικές γνώσεις να μην έχεις, με λίγη φαντασία αυτό το σκηνικό κάπως έτσι θα κατέληγε. Οι δύο νέοι προδόθηκαν από τους ανωτέρους τους που δεν φρόντισαν να τους καλύψουν – εξοπλίσουν – εκπαιδεύσουν. Από τους ίδιους ανωτέρους που θα τους έδιναν – σε άλλη περίπτωση- εντολή για αλλόγιστη χρήση χημικών και βίας εναντίον μαθητών, συνταξιούχων κλπ.

Απ’ την άλλη η δουλειά του αστυνομικού εμπεριέχει εν πολλοίς και τον κίνδυνο. Προφανώς και αυτό δεν λέει τίποτα για τον άνθρωπο που χάνεται ή τους δικούς του, αλλά παραμένει γεγονός πως ο κίνδυνος είναι μεγάλος και κάποτε μοιραίος. Την ηλιθιότητα της συσχέτισης αμοιβής – ζωής («Πέθαναν για χ000 ευρώ») δεν χρειάζεται να τη θίξουμε.

«Δεν βλέπω να βγαίνει κανείς να φωνάξει για αυτά τα παιδιά», λέει. Τα παιδιά αυτά έπεσαν εν ώρα υπηρεσίας επ’ αμοιβή. Και το κυριότερο, θα περίμενε κανείς το συνδικαλιστικό τους όργανο – πρώτο απ’ όλους- να προτάξει τις θέσεις του και να κινητοποιήσει τους συναδέλφους του. Όχι να βγαίνει στα κανάλια και να μιλά για το πόσο καλά εξοπλισμένοι ήταν, όταν ακόμα και τα αλεξίσφαιρα τα αγόραζαν με δικά τους χρήματα.

Η προσπάθεια τους Κράτους – και άλλων συντηρητικών θιασωτών του- να καλύψει το θάνατο τους, που προήλθε από τη δική του ανεπάρκεια και κοινωνική αμετροέπεια και κακοδιαχείριση, επιρρίπτοντας τις ευθύνες σε αυτούς που για άλλους λόγους, σε άλλες περιπτώσεις και από άλλα μετερίζια βρίσκονται στα χαρακώματα απέναντι από την αστυνομία, είναι τουλάχιστον επαίσχυντη και εμπίπτει στην κατηγορία σύλησης νεκρών.

Advertisements