Άσυλο

Posted on Φεβρουαρίου 15, 2011

0


» Το άσυλο σε καιρούς δημοκρατίας είναι ένας περιττός θεσμός, που δημιουργεί προβλήματα».

Πόσες ανακρίβειες και ανιστόρητες σαχλαμάρες χωράνε σ ‘ αυτή την πρόταση; Πρώτον,
το δεδομένο πως σήμερα βιώνουμε μια δημοκρατία. Γιατί; Επειδή ψηφίζουμε κάθε 4 χρόνια; Μια δημοκρατία δεν είναι μόνο το εκλέγειν και το εκλέγεσθαι. Έχει αρχές και θεσμούς, όπως η ελευθερία του λόγου, του τύπου, της απεργίας, το άσυλο.

Το πολίτευμα που έχουμε σήμερα δεν πληρεί κανένα από τα παραπάνω. Ακούγεται μόνο η φωνή αυτού που πρέπει να ακουστεί, ο Τύπος είναι κατευθυνόμενος, οι απεργοί έχουν πάντα απέναντι τους τις υπόλοιπες εργατικές δυνάμεις και το άσυλο … είναι περιττό.

Απ’ την άλλη, φαντάζομαι, πως το ολοκληρωτικό καθεστώς δεν θα σου χτυπήσει την πόρτα. Θα έρθει, θα ριζώσει και μετά θα ακυρώσει ό,τι πραγματικά ελεύθερο υπάρχει. Σήμερα, βρισκόμαστε σε αυτή τη φάση. Η δημοκρατία καταλύεται , όταν παύουν οι αρχές της. Άρα, μάλλον λήψη του ζητουμένου είναι να λέμε πως στη δημοκρατία δεν χρειαζόμαστε άσυλο. Μήπως αύριο δεν χρειαζόμαστε και νομοθετημένη ελευθερία λόγου; Γιατί ; Τι τη θέλουμε; Σε δημοκρατία δεν ζούμε, έτσι δεν λέει το Σύνταγμα;

«Ναι, αλλά», σου λέει » γίνεται κατάχρηση αυτής της ελευθερίας». Μάλιστα. Αν λοιπόν, μια εφημερίδα επιτίθεται σε έναν πολιτικό, αδίκως, θα θεωρηθεί κατάχρηση η ελευθερία του Τύπου και θα ακυρώσουμε και αυτή την ελευθερία; Ίσως και οι ψηφοφόροι να κάνουν κακή χρήση του δικαιώματος ψήφου, με τόση αποχή. Μήπως σας μπαίνουν ιδέες; Και τέλος: γιατί τόση αγωνία για το πανεπιστημιακό άσυλο; Ας ξεκινήσει η εξυγίανση της χώρας από την κατάργηση του βουλευτικού και υπουργικού ασύλου.

Αυτοί που δεν λογοδοτούν πουθενά έχουν το θράσος να παίζουν με τα θεμέλια μιας δημοκρατίας.

Υ. Γ. Μιας και ο νόμος πλαίσιο είναι γεγονός και στο προσεχές διάστημα σε μερικές χιλιάδες αποφοίτους ιδιωτικών πανεπιστημίων θα αναγνωριστούν τα πτυχία τους, το πανεπιστημιακό άσυλο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Όταν μια σχολή θα πρέπει να τρέξει σε ιδιώτες για να χρηματοδοτηθεί για ποια ελεύθερη διακίνηση ιδεών μιλάμε; Ποια έρευνα θα μείνει ανεπηρέαστη από τον χρηματοδότη της;

Advertisements